POSJETI

Radno vrijeme Muzeja hrvatskog vatrogastva:

Srijeda: 9:00 do 15:00

Za dogovor oko drugog termina posjeta te dodatne informacije obratite se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili mobitel 091/393-0336.
Ulaz u Muzej je besplatan.

Kontakt:
Muzej hrvatskog vatrogastva
Trenkova 44, 42000 Varaždin
Tel: 01/3689 – 164, fax: 01/3025 – 026
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Kontakt osoba: Vedran Runjić, dipl. pov.
GSM: 091/393 – 0336

U Muzej je dopušten ulazak sa psima, uz poštivanje Muzejskog bontona.

POZIV

Hrvatska vatrogasna zajednica javno poziva pojedince i vatrogasne organizacije, ukoliko smatraju da posjeduju predmete iz povijesne baštine koju bi bilo potrebno sačuvati i zaštitit (dokumenti, fotografije, odore, oprema, pumpe, vozila), a bitni su za prikaz naše cjelokupne nacionalne vatrogasne povijesti, da se obrate uredu Hrvatske vatrogasne zajednice te s povjerenjem ustupe vatrogasnu građu kako bi se ona na prikladan način sačuvala te tako prezentirala.

Kontakt osoba je Vedran Runjić
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: 01 /3689 - 164

MUZEJ HRVATSKOG VATROGASTVA


Iznimno zanimljiva i bogata tradicija hrvatskog vatrogastva zaslužuje brižno čuvanje i adekvatnu prezentaciju javnosti. Članovi Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, kolijevke hrvatskog vatrogastva gotovo od početka djelovanja su prikupljali građu vezanu za varaždinsko i hrvatsko vatrogastvo, te istu prikazali još 1966. u Arhivsko – muzejskoj zbirci u sklopu vatrogasnog doma u Varaždinu.

Tokom godina broj eksponata je rastao, te se javila potreba za postavljanje ove vrijedne građe u adekvatan prostor. U sklopu proslave 130. obljetnice osnutka 1. hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, 19. lipnja 1994. otvorena je novoizgrađena zgrada Muzeja hrvatskog vatrogastva. U muzeju je tada izloženo oko 700 predmeta većinom vezanih uz vatrogasnu povijest varaždinskog kraja.

U sklopu proslave 150. obljetnice osnutka Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, 13. lipnja 2014. otvorena je obnovljena zgrada Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, sa izmijenjenim stalnim postavom. Muzej je otvorio Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Muzej se danas rasprostire na 400 m2 prostora u prizemlju i na prvom katu. U fundusu muzeja nalazi se oko 1200 predmeta, od čega je u stalnom postavu oko 300 predmeta. Muzejski postav su pripremili muzejski savjetnik u mirovini Miroslav Klemm i voditelj muzejske zbirke Vedran Runjić. Muzejska građa je predstavljena kroz nekoliko glavnih cjelina. Na katu se nalaze prostorije posvećene Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru u Varaždinu i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, te razvoju vatrogastva na prostoru Hrvatske od prvih pisanih tragova, preko osnivanja suvremene vatrogasne organizacije do danas. U ovom dijelu su prikazani dokumenti, fotografije, vatrogasna literatura , kacige, vatrogasne zastave, isl. U prizemlju je smještena građa posvećena tehničkoj strani vatrogastva. Kroz ručne štrcaljke, vožnjače, motorne pumpe, osobnu zaštitnu opremu, vatrogasne armature i ostalu opremu prikazan je razvoj vatrogasne tehnike od druge polovice 19. stoljeća do danas.

Muzej hrvatskog vatrogastva nudi posjetiteljima uvid u iznimno zanimljiv razvojni put hrvatskog vatrogastva, kroz prikaz tehničkog razvoja oprema i napredovanja same vatrogasne organizacije. Uz očuvanje vatrogasne baštine i stalno prikupljanje novih muzejskih eksponata, cilj je prezentirati vatrogasnu povijest kroz stalne i povremene izložbe, tiskanje prigodnih izdanja, edukaciju posjetitelja, te postaviti Muzej hrvatskog vatrogastva kao svojevrsni centar za proučavanje hrvatske vatrogasne povijesti.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo g. Miroslavu Klemmu za stručne savjete, g. Mirku Svetecu, g. Đuri Čovranu, svim članovima Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti, posebno g. Ivanu Bajiću, članovima DVD i JVP Varaždin, djelatnicama Odjela informativno promidžbenih i nakladničkih poslova te svim vatrogascima koji su ustupili povijesnu građu iz svojih postrojbi za izlaganje u Muzeju.