Sanader

Ante Sanader, dip. ing.,  rođen je 16. svibnja 1960. u Dugobabama.

Godine 1991. godine diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i postaje diplomirani inženjer elektrotehnike. Godine 1997. godine s uspjehom polaže potrebne ispite i dobiva titulu profesora, a kako bi proširio znanja u vatrogastvu, 2006. godine magistrirao je zaštitu od požara na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu.

Od 1984. do 1997. godine obavljao je pretežno inženjerski posao u gospodarstvu, a 1997. godine izabran je na dužnost gradonačelnika Grada Kaštela, koju obnaša do 2005. godine, a od 2005. do 2013. godine u dva mandata obnaša dužnost župana Splitsko-dalmatinske županije. Od 2013. godine do danas profesionalno je član Hrvatskog sabora.

Godine 1977. učlanjuje se u Dobrovoljno vatrogasno društvo „Mladost“ Kaštel Sućurac, a od 1978. do 1980. godine zapovjednik je vatrogasnog voda dobrovoljnog vatrogasnog društva „Mladost“.  Inicijator je osnivanja drugog Dobrovoljnog vatrogasnog društva „ Kaštel Gomilica“ u gradu Kaštela, te je od 1980. godine njegov član.   U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „ Kaštel Gomilica“ dobio je priznanje najboljeg vatrogasca 1980., 1982. i 1983. godine zbog najvećeg broja vatrogasnih intervencija i drugih aktivnosti. Od svog dolaska u dobrovoljno vatrogastvo sudjelovao je na više od 1.000 vatrogasnih intervencija s matičnom vatrogasnom postrojbom dobrovoljnog vatrogasnog društva „Kaštel Gomilica“, a na dodatnih više stotina vatrogasnih intervencija sudjelovao je kao zamjenik zapovjednika Vatrogasnog saveza općine Split, te kao županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije. Na dežurstvu u vatrogasnom operativnom centru DVD-a „ Kaštel Gomilica“ u noćnim smjenama proveo je dobrovoljno bez ikakve naknade do sada 500 puta, i samo za tu obvezu ostvario 5.000 dobrovoljnih sati. Unatoč obvezama u radu tijela Vatrogasne zajednice grada Kaštela, Vatrogasne zajednice županije Splitsko-dalmatinske i Hrvatske vatrogasne zajednice, još uvijek je operativni vatrogasac u svom matičnom dobrovoljnom vatrogasnom društvu, te se odaziva na dežurstva i sve redovne aktivnosti u dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Kaštel Gomilica“, a posebno se ponosi aktivnostima uređenja vatrogasnog doma i obnovom vatrogasne tehnike, tako da danas raspolažu s 10 modernih (uglavnom novih) vatrogasnih vozila.  

Od 2011. dopredsjednik je Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF).

Prvi nastup na vatrogasnom natjecanju bilježi 1977. godine (u odjeljenju mladeži), te od onda po do danas redovito nastupa u svim kategorijama natjecanja (mladež, muški „A“, muški „B“) na nizu općinskih, zonskih i državnih natjecanja, a nastupao je i na međunarodnim natjecanjima van granica Republike Hrvatske. Nositelj je svih hrvatskih vatrogasnih odlikovanja, ali i vatrogasnih odlikovanje vatrogasnih zajednica Austrije, Češke, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije.

 

VATROGASNE DUŽNOSTI

Razdoblje

Dužnost

2007. do danas

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, po poslovniku automatski predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara

2005. do 2007.

Zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice

2000. do 2005.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije

1993. do danas

Član predsjedništva i zapovjedništva Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije

1986. do 1993.

Zapovjednik Vatrogasnog saveza općine Kaštela

1983. do 1986.

zamjenik zapovjednika Vatrogasnog saveza općine Split

1980. do 2005.

Zapovjednik dobrovoljnog vatrogasnog društva„ Kaštel Gomilica“

1978. do 1980

Zapovjednik vatrogasnog voda dobrovoljnog vatrogasnog društva „Mladost“ Kaštel Sućurac

 VATROGASNE SPECIJALNOSTI I VJEŠTINE                  

  • stručni ispit u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske za samostalno vođenje vatrogasnih intervencija
  • voditelja broda „C“ kategorije (vatrogasno – spasilački brod),
  • specijalnost za rukovanje i prijevoz opasnih tvari ADR
  • specijalnost ronilac s jednom zvjezdicom u vatrogastvu
  • vatrogasni sudac od 1979. godine