Svuda smo vidjeli odrone, na cesti su bili kipovi i crjepovi i morali smo doslovno voziti reli. Poziv je glasio da gori potkrovlje bolnice i očekivali smo najgore, ispričao nam je zapovjednik Tomašek

Bili smo u kancelariji, slagali papire i poruke za nadolazeću smjenu kad je otkucalo 6.24 sati. Sve se počelo tresti te smo se sklonili pod štokove. Čim se malo smirili, izašli smo u garažu pa van i dali dečkima zapovijed da izvuku sva vozila i opremu van.

Ispričali su nam te prve trenutke nedjeljnog potresa vatrogasni zapovjednik postaje Centar Kristijan Tomašek i voditelj prve smjene Dražen Pavlić. Oni su vodili prvu 24-satnu smjenu vatrogasaca, po novom modelu kojeg je zbog korona virusa zapovjedio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Do kraja nje ostalo im je 36 minuta. Završavali su s dezinfekcijom prostora za kolege, no umjesto kući na zasluženi odmor, utrčali su u kamione i krenuli na prvu intervenciju, od njih 450, u Petrovu 13. Ondje se nalazi najpoznatije rodilište u zemlji tj. Klinika za ženske bolesti i porode. 

- Kad sam izašao i izdao zapovjedi, kratko sam nazvao svoju ženu da provjerim je li dobro. Kad mi je rekla da su ok, prekinuo sam i upalile su se lampice na ploči za izlazak na intervenciju gasnog vlaka. To je bilo samo dvije minute od potresa i već smo bili u vozilima i jurili zelenim valom - kazao je Tomašek koji se našao za volanom zapovjednog vozila. Na suvozačkom mjestu bio je Pavlić te su se pod sirenama i rotacijom probijali do bolnice.

- Vani je bilo sablasno. Svuda smo vidjeli odrone, na cesti su bili kipovi i crjepovi i morali smo doslovno voziti reli. Poziv je glasio da gori potkrovlje bolnice i očekivali smo najgore, da su oštećene plinske instalacije. Stigao je ubrzo i poziv da gori bolnica na Srebrnjaku - prepričao je te prve adrenalinske trenutke Tomašek, a Pavlić nastavio kako je vidio da su se dijelovi zgrada urušavali.

'Dvorište Petrove bilo je puno rodilja'

 - Sve je bilo puno prašine. Bio na suvozačkom mjestu, a kad smo krenuli vidio sam kako su pala stakla s najvišeg kata hotela Westin. Putem smo vidjeli koliko se tog urušilo i tek smo tad osvijestili što se sve dogodilo. Napipao sam telefon u džepu i počeo snimati - kaže Tomašek. Kamenja je bilo posvuda. Ljudi su na mahove počeli izlaziti iz zgrada, a vatrogasci kažu kako su svi izgledali više zbunjeno i praznog pogleda nego preplašeno. - Inače kad idemo iz noćne smjene u nedjelju ujutro ulice su pune mladih koji se vraćaju iz noćnog provoda. Osobito puno ih je kraj Westina i prava je sreća u nesreći što su ljude zbog korona virusa maknuli s ceste jer ne znam ni sami koliko bi žrtava bilo - kaže Pavlić. Ubrzo su se uspjeli probiti do Petrove gdje su ih dočekali vatrogasci koji rade u bolnici.

- Dvorište je bilo puno rodilja s malim bebama. Neke su bile samo u spavaćicama, a druge ogrnute plahtama i dekama. Pomagalo im je osoblje bolnice, a vani je bilo ledeno - ispričali su vatrogasci. Jedna ekipa odmah je otišla u izvid potkrovlja, za koje su rekli da gori. Doslovno su se probijali kao kroz katakombe, dok ekipa iz vana nije vidjela kako na lijevo krilu suklja dim. Vidjeli su se i bljeskovi svjetla te su žurno poslali tim ondje. Naime, potres je uništio instalacije bojlera, pukla je cijev i počela su sukljati vrela voda i para. Voda je prskala električne instalacije pa je zato sve bljeskalo. Uspjeli su to sanirati kad je netko dojavio da je jedno dizalo propalo u podrum. Morali su hitno pregledati sva četiri lifta da slučajno netko nije ostao u njima.

https://www.24sata.hr/news/ispovijest-vatrogasca-prvi-su-krenuli-u-pomoc-nakon-potresa-683350

24sata.hr, 25. ožujka 2020.