Objave za medije

Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa - odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa. Prema zaključcima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, sve profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe stavile su ljudstvo i opremu na raspolaganje.

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice, samo je jučer na području Grada Zagreba odrađeno 98 intervencija. Od nedjelje 22. ožujka u 6.24 sata kada je jak potres pogodio Zagreb do danas, na širem zagrebačkom području su odrađene ukupno 544 hitne intervencije, od kojih se većina odnosi na uklanjanje dijelova oštećenih zgrada, podupiranje zidova, uklanjanje prepreka s prometnica i druge tehničke intervencije. Zagrebački vatrogasci su sudjelovali u 6 izravnih spašavanja osoba i na gašenju 11 požara. Uklanjanje dijelova zgrada koje prijete padom na cestu je i dalje prioritet, a na velikom broju objekata još treba intervenirati. Na terenu je svih 7 visinskih vozila JVP Zagreb kao i 3 tvrtki Elicom i ZG Holdinga, vozila HEP-a, jedno vozilo Hrvatske vojske kao i vatrogasci s autoljestvama iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina i 2 ekipe iz Karlovca.
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je za sudjelovanje u intervencijama na područjima pogođenim potresom svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi izrekao javnu zahvalu.

Odmah nakon što je jaki potres dana 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, u spašavanje
građana i sanaciju posljedica potresa uključili su se Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba
te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba.

Do sada je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija sa oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova.

U Vatrogasnom operativnom središtu Hrvatske vatrogasne zajednice i nadalje se bilježi veliki
broj požara na otvorenim prostorima. Tijekom jučerašnjeg dana nesavjesnim spaljivanjem
biljnog otpada izgorjelo je oko 220 hektara površine, a u gašenju je sudjelovalo 68
vatrogasaca te su u dva gašenja angažirane i zračne snage HRZ-a OSRH.