HVZ

Vatrogasci i dalje gase požar na otoku Korčuli, poviše Smokvice, za koji je jučer u ranim jutarnjim satima DVD Smokvica zaprimio dojavu.

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti 

Uputa vatrogasnim organizacijama – vatrogasnim postrojbama

S obzirom na novonastalu situaciju, a sukladno odgovornosti prema osobnoj sigurnosti i radu i potrebi obavljanja vatrogasne djelatnosti, donosimo osnovne smjernice u slučaju sumnje na pojavu bolesti u vatrogasnim postrojbama te obveza vatrogasnim postrojbama.

Sve daljnje obavijesti bit će objavljivane na mrežnim stranicama.

Ujedno obaviještavamo sve vatrogasce kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) donio odluku kako će se predmetne izvanredne okolnosti smatrati opravdanim razlogom za obavljanje navedenih pregleda izvan propisanih rokova na teret sredstava HZZO-a te će se od dana 16. ožujka 2020. godine pregledi i nakon proteka roka moći obaviti na teret sredstava HZZO-a prestankom navedenih okolnosti.

Više informacija na poveznici: https://bit.ly/2QAsTnw

 

U posljednja 24 sata zabilježeno je nekoliko većih intervencija na gašenju požara otvorenog prostora.

Iza hrvatskih vatrogasaca jedan je od najintenzivnijih tjedana od osamostaljenja RH. Naime, samo na području Grada Zagreba odrađeno je gotovo 2000 hitnih intervencija vezanih uz sanaciju posljedica jakog potresa koji je pogodio šire područje Zagreba i susjedne županije. One uključuju uklanjanje oštećenih dijelova objekata, podupiranje zidova te uklanjanje urušenog materijala s prometnica.

"Nakon potresa u pomoć zagrebačkim vatrogascima stigla su vozila iz Karlovca, Bjelovara, Varaždina, Virovitice, Slunja i Siska. Zbog velikog broja intervencija na sanaciji, izdana je zapovijed za angažiranje autoljestvi iz cijele RH", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. "Početak rada ove dislokacije je 31. ožujka, a iz 9 županija su upućena vatrogasna vozila za spašavanje i radove na visini i to iz javnih vatrogasnih postrojbi gradova: Velike Gorice, Dubrovnika, Krapine, Slavonskog Broda, Slatine, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina", objasnio je zapovjednik Tucaković i dodao kako ta vozila ostaju na radu u Zagrebu do 7. travnja. Još jedanput je zahvalio na suradnji i solidarnosti koju su iskazali svi vatrogasci te dodao kako je ovaj tjedan i podijeljena zaštitna oprema te dezinficijensi županijskim vatrogasnim zajednicama.

Uz zagrebačke vatrogasce i ispomoć iz drugih vatrogasnih postrojbi, u sanaciji su sudjelovale i tvrtke koje posjeduju vozila za rad na visini. Vatrogasci djeluju i sa tehničkim i navalnim vozilima, ukoliko postoji mogućnost sigurnog pristupa objektu.

Osim na sanaciji potresa, zabilježen je i velik broj požara objekata u Primorsko-goranskoj županiji, ali i u Gradu Zagrebu. Također, vatrogasci i dalje interveniraju na požarima otvorenog prostora. Najviše je požara raslinja bilo u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Istarskoj županiji županija na kojima je sudjelovalo više od 1.000 gasitelja.

 Uz intervencije, vatrogasci su i dalje u svim županijama angažirani na suzbijanju koronavirusa, kroz sudjelovanje u patrolama, ispomoć policiji na kontrolnim punktovima te dezinfekciju javnih površina.

 Apeliramo na građane da se i dalje ponašaju odgovorno i da se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite RH. Ukoliko zovu vatrogasce, nužno je da naglase nalazi li se u njihovom kućanstvu osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.