Svakodnevica vatrogasnog posla je opasna i puna izazova, ali ono što smo doživjeli prethodnih dana stavilo je sve naše snage na test.

U jeku pandemije, snažan potres pogodio je Zagreb, a vatrogasci su od prvog trenutka bili na terenu. Više od 400 intervencija koje su odradili zagrebački vatrogasci, a koje je uspješno vodio zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih, uključivale su gašenje požara objekata, otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, izvlačenje nepokretnih osoba, sanacije dimnjaka, krovišta i napuklih zidova. Sve ove aktivnosti odrađene su zahvaljujući danonoćnom angažmanu profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. U ovim se je trenucima javila i vatrogasna solidarnost, a pomoć su nudili kolege iz cijele Hrvatske i na tome im hvala.

Dok su zagrebački vatrogasci otklanjali posljedice potresa, požari su bjesnili diljem obale, ponekad i po nekoliko dana. Zahvaljujući vatrogascima svi su uspješno ugašeni, bez ljudske žrtve i materijalne štete.

Paralelno s ovim događanjima, vatrogasci su bili aktivno angažirani i na suzbijanju epidemije koronovirusa na području cijele Hrvatske.

Kao glavni vatrogasni zapovjednik mogu samo reći da sam ponosan na sve ono što ste napravili i što radite i dalje. Pozivam vas da i dalje budete na usluzi građanima te da nastavite odličnu suradnju sa svim pripadnicima žurnih službi: MUP-a, MORH-a, HMP-a, HGSS-a, HCK-a, te s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i stožerima civilne zaštite. Molimo da i dalje pratite upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i ponašate se u skladu s njima kako bismo zajedničkim snagama prebrodili ovu krizu.

Vatrogasci, hvala vam na svemu!

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik