Sve nas je neugodno iznenadila vijest o nagloj bolesti i preranoj smrti predsjednika DVD-a Gornja Šuma, Vlade Popca.

Njegovim odlaskom ovo Društvo je izgubilo vatrogasca novijeg vremena, jer je upravo on preuzeo odgovornost vođenja Društva nakon smjene generacija. Bio je neumoran u aktivnostima DVD-a Gornja Šuma, ali i u Vatrogasnoj zajednici općine Molve. Upravo njegovim zalaganjem ovo vatrogasno društvo je dobilo jedan novi vjetar u leđa. Nabavljena je nova vatrogasna oprema, zaštitna odjeća i obuća, uređeno je vatrogasno spremište i izgrađena nadstrešnica u sklopu društvene sale i stare škole. Nastojao je društvo držati na nivou koji su nam ostavili naši članovi osnivači, ali s time nije bio zadovoljan, već je htio učiniti društvo još jačim, naprednijim i kvalitetnijim. Nećemo zaboraviti njegov angažman, želju i volju da ove godine obilježimo šezdesetu obljetnicu rada našeg društva, koju nažalost nismo uspjeli održati radi  i trenutne situacije s korona virusom i njegove bolesti.

Bio je cijenjen, omiljen i rado viđen gost kod svih vatrogasnih događanja u našem okruženju. Pamtit ćemo ga kao vedru, nasmijanu i uvijek dobro raspoloženu osobu, ponajviše s njegovim smislom za humor, u kojem nije štedio niti samog sebe.

Vlado Popec rođen je 17. 10. 1966. godine u Gornjoj Šumi od majke Mare i oca Mate. U rad DVD-a Gornja Šuma se uključio već nakon završene osnovne škole te je u DVD pristupio 5. 2. 1984. godine. Već godinu dana kasnije (23. 2. 1985.) polaže ispit za vatrogasca, a 28. 2. 2003. godine polaže ispit za vatrogasnog dočasnika. Dvije godine kasnije, 20. 2. 2005., polaže ispit za vatrogasnog dočasnika I. klase.

U društvu je Vlado obnašao razne funkcije, od člana Nadzornog odbora, blagajnika, zapovjednika i na kraju predsjednika društva. Bio je član Nadzornog odbora od 19. 1. 1997. do 4. 3. 2001. godine, blagajnik od 4. 3. 2001. do 20. 2. 2005. godine te zapovjednik društva od 20. 2. 2005. do 9. 2. 2013. godine. Predsjednik DVD-a Gornja Šuma bio je od 9. 2. 2013. do 12. 9. 2020. godine, odnosno do svoje prerane smrti.

Za svoj rad u vatrogastvu, Vlado je dobio nekoliko priznanja i odlikovanja. Dobitnik je vatrogasne spomenice za 10, 20 i 30 godina rada te brončane (2000.) i srebrne plamenice za hrabrost (2010.). Ove godine trebala mu je biti uručena brončana vatrogasna medalja.

Vlado je bio sudionik Drugog državnog natjecanja vatrogasaca u Rijeci 1996. godine, ali i brojnih općinskih, međuopćinskih te županijskih vatrogasnih natjecanja. Također je bio i sudionik Domovinskog rata.  

Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio za DVD Gornja Šuma, kao i svoje mjesto kao član Mjesnog odbora. S tugom u srcu se rastajemo od Tebe, ali ćeš u mislima uvijek biti s nama. Nek Ti je laka ova naša hrvatska zemlja. Počivaj u Miru Božjem.

Posljednji ispraćaj Vlade Popca bit će u utorak, 15. rujna 2020. godine u 15.00 sati na mjesnom groblju u Molvama.

DVD Gornja Šuma